Achtergronden gemmologie

Edelsteenkunde is een onderdeel van de Mineralogie, en houdt zich bezig met alle fysische, scheikundige en kristallografische aspecten van die mineralen die, door hun specifieke eigenschappen, door de mens kunnen worden gebruikt als siersteen. Tevens bestudeert en onderzoekt de edelsteenkundige andere materialen die in juwelen, sieraden en ornamenten verwerkt worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld ivoor, schildpadschild, koraal, git, schelpenmateriaal en parels. Uiteraard is de edelsteenkundige ook thuis in alle materialen die gebruikt worden om een edelsteen te imiteren zoals glas, kunststoffen en keramische materialen.

De mens is al vanaf de vroege oudheid geobsedeerd door de wens om mooie, zeldzame (en daardoor waardevolle) objecten te bezitten, eigenschappen die in edelstenen verenigd zijn. Het lijkt dan ook geen wonder dat juist edelstenen in al die duizenden jaren een status en geschiedenis hebben opgebouwd die zijn gelijke niet kent. Geen object is zo verweven met concepten van rijkdom en status, maar ook van misleiding en vervalsing.

Om geïnteresseerden, kopers en de toevallige voorbijganger een bondige en ter zake doende inleiding te bieden zijn enkele belangrijke onderwerpen aangaande dit onderwerp verder uitgewerkt. Deze kunt u openen via onderstaande links, of via het menu links.

    

Tips bij (online) aankoop van edelstenen of sieraden waarin edelstenen zijn gezet.

'Nep' of 'echt'?

Veel voorkomende edelsteen-behandelingen

       

Veel stenen en sieraden vinden tegenwoordig hun weg naar de consument via online verkoop. Helaas blijkt maar al te vaak iets niet in orde. Dit kan komen door moedwillige misleiding, maar meestal is het simpelweg onkunde bij de verkopende partij. U als consument kunt door het herkennen van een paar 'rode vlaggen' die vaak in advertenties e.d. opduiken de kans op een kat in de zak flink verkleinen.

Dit is de meest gestelde vraag aan een edelsteenkundige. Dat deze niet altijd even eenvoudig te beantwoorden is wordt verder toegelicht in dit artikel.

De mens probeert al vanaf de vroegste oudheid edelstenen kunstmatig te verbeteren. Van het eenvoudig kunstmatig kleuren van een steen met kleurstoffen tot het behandelen van stenen met  high-tech technieken zoals HPHT en CVD coatings, in dit artikel worden alle gangbare behandelingen en verbeteringstechnieken behandeld.

 

 

 
  
       
     

 

 

 

 

 

 

 
COPYRIGHT: Op deze website rust auteursrecht. Niets van deze website mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder de voorafgaande toestemming van secat.nl
Het edelsteenkundig/ gemmologisch onderzoek dat Secat uitvoert wordt gedaan door een  internationaal erkend en geregistreerd FGA edelsteenkundige
Secat Edelsteenkundig Bureau  is lid van de Vakvereniging Nederlandse Edelsteenkundigen
CIBJO is de wereldwijde organisatie voor de sieraden-,  edelstenen en aanverwante branches. CIBJO staat voor: Confédération Internationale de la Bijouterie, Joaillerie, Orfèvrerie des Diamants, Perles et Pierres

 
Secat Gemmological Bureau, The Netherlands  - Welcome (English)